Chroom molybdeen lassen

Chroom molybdeen lassen oftewel chromoly lassen is niet veel moeilijker als gewoon staal lassen, wel is de juiste ervaring en uitvoering erg belangrijk voor een goede sterkte na het lassen.
Cr-Mo stalen bevatten Chroom en Molybdeen legeringselementen en worden gemaakt volgens het harden en ontlaten proces (quench en temper).
Hierdoor word het staal aanmerkelijk sterker en corrosiebestendiger en is het beter bestand tegen temperatuurwisselingen.
Bij het lassen van Cr-Mo stalen zijn juiste voorwarm en nawarm trajecten erg belangrijk, de zogenaamde heat treatment en ontstressing methodes, om scheuren bij afkoelen te voorkomen.
Daarnaast zijn juiste voorbewerkingen en lasinstellingen belangrijk om zo min mogelijk smelt te krijgen terwijl er toch volledig doorgelast is.
Doordat chroommolybdeen veel sterker is als gewoon staal kan er kleiner geconstrueerd worden en vind het voornamelijk zijn toepassing waar gewichtsbesparing van belang is.
Bekendste Cr-Mo stalen zijn 4130 (25CrMo4), 4140 (42CrMo4) en 4150 (50CrMo4), deze worden veel gebruikt in de race, motor en vliegtuigindustrie maar er worden bijvoorbeeld ook fietsen, wapens en huishoudelijke producten van gemaakt.

We hebben aan meer dan 200 Chroom molybdeen voorwerpen gelast, waarvan er slechts een aantal op deze pagina staan.

Op andere pagina’s vind u verder nog laswerk aan Rvs, titanium, brons, aluminium, magnesium en nog veel meer!